Jak nejlevněji studovat jazyk?



5.4.2016

Jak nejlevněji studovat jazyk?

Velmi často dostávám dotaz, co bych doporučil studentům angličtiny ke studiu, aby to bylo „zadarmo“. No upřímně, zadarmo není nic … minimálně do toho musíte investovat to nejdražší … svůj vlastní čas. Bez toho nejde nic.

A tak jsem dlouho přemýšlel, co by mohlo fungovat … za minimum peněz. Popravdě – nejlevnější je našetřit 2.000 Kč na letenku a odletět do Velké Británie, tam si sehnat brigádu. Je to levné a účinné! A pokud se vám podaří 2-3 měsíce nepotkat Čecha, Poláka, Němce, Francouze, a budete mluvit jen s rodilákem, pak není možné, abyste za 3 měsíce nezačali mluvit. Až pak bych doporučil chodit do školy! Za půl roku se vrátíte s takovou znalostí, kterou vám může většina lidí závidět.

Jenže, ne každý má čas jet do zahraničí (je celkem jedno, zda je to výmluva na dobrou práci či na svoji rodinu). Pak je dobré – rozuměj nutné – studovat s rodilákem přímo v Čechách. Zapomeňte na českého učitele – ten vás perfektně naučí gramatiku a zvládnout nezáživné testy v učebnicích. Ale složit anglickou větu bude problém, protože to většinou bude čéngliš.

Pak je nejlepší vzpomenout si na malé 12 cm kolečko … DVD disk, na kterém je nějaký váš oblíbený film. Film musí obsahovat anglickou zvukovou stopu (je to anglický film či z USA), anglické a české titulky. Česká zvuková stopa je zbytná.

A jak postupovat?

  • Podívejte se na ten film a vůbec nemyslete na angličtinu – prostě si ho užijte (tedy s českými titulky)
  • Pak si jej pusťte znovu, a sledujte ta mluvená slovíčka v angličtině a věty napsané v češtině
  • Klidně to zopakujte, kolikrát chcete … musí vás ten film ale bavit … a při tom si v hlavě opakujte chycené úseky anglické věty.
  • A na finále si pusťte film v angličtině s anglickými titulky.

Je to nejlevnější a také nejzábavnější cesta – je ale třeba vždy ve filmu najít něco nového, čeho jste si zatím nevšimli.

Výhodou této metody je, že slyšíte výhradně rodilého mluvčího! Navíc v praktické řeči – rozuměj „jak mu zobák narostl“. A to, že víte, o čem je ve filmu řeč, tak začnete ty rozhovory poměrně rychle chytat!

A vůbec, jaký film vás zaujal? Který jste vyzkoušeli (napište mi prosím, já pak zajímavé filmy napíši do nové verze eBooku Jak se naučit anglicky – či slovenskou verzi získáte zde: Ako sa naučit anglicky

A jak se na to díváte vy?